Voedselbos

Achter ons erf ligt een weiland van ruim een hectare. Dit is jarenlang in gebruik geweest als grasland voor koeien. In de komende jaren willen wij dit weiland geduldig veranderen in een voedselbos, dat wij ook zien als herstelnatuur. We werken op basis van principes uit permacultuur, agroforestry en syntropic farming. Hiermee bouwen we aan biodiversiteit, regenereren we de natuur, produceren we lokaal voedsel (wat we graag met omwonenden samen willen doen), en realiseren we een plek waar mensen in een groene omgeving kunnen herstellen.

Elk jaar proberen we het land met veel plezier verder te ontwikkelen, waarbij we zelf ook steeds meer leren. We kiezen ervoor om de bodem zoveel mogelijk met rust te laten, en moedigen het bodemleven aan door het toevoegen van organisch materiaal. We werken zo min mogelijk met (grote) machines en juist zoveel mogelijk met de hand, om zo dicht mogelijk bij de natuur te zijn. We maken geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het is inspirerend om te zien hoe snel de natuur reageert, en op te merken hoeveel variatie en diversiteit aan flora en fauna er nu al komt.

Kijken of ook meedoen?

Heb je interesse in voedselbossen of agroforestry en wil je een keer kennismaken? (Dat snappen we, wij gaan zelf ook regelmatig op bezoek bij voedselbossen, tuinderijen of ecologische projecten om inspiratie op te doen.) Neem voor vragen contact op.

Ben je zelf ook een ‘groene doener’? En wil je wat betekenen voor het klimaat, de biodiversiteit en vindt je voedselbossen leuk? Volg ons op instagram of neem even contact op als je zin hebt in een dagje in het groen. Er is altijd wat te doen: hout snipperen, takkenrillen maken, bomen of struiken planten, snoeien, paden maaien, bomen verzorgen enzovoort. We werken met een groepje vrijwilligers via een whatsapp groep, als je zin hebt om je daarbij (vrijblijvend) aan te sluiten, stuur ons dan een bericht en we kunnen je toevoegen aan de groep. Daarin plaatsen we af en toe oproepjes voor werkdagen.

NIEUW: In het najaar 2024 starten we met een vaste meewerk-ochtend, namelijk vrijdag van 9:30-12:30. Je hoeft je niet aan te melden (mag wel), er is altijd wel wat te doen. Er is geen verplichting om vaker/wekelijks te komen, kom wanneer je kunt en wilt, dan zorgen wij voor koffie, thee en een activiteit om bij te dragen aan het voedselbos.

Samenwerking

Een deel van de aanplant in het voedselbos hebben we kunnen realiseren via Plant een Boom Drenthe met hulp van Landschapsbeheer Drenthe (mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds). Verder zijn we veel dank verschuldigd aan MeerBomen.nu, die jonge zaailingen redden van de shredder. Hiermee hebben we veel pioniersbomen kunnen aanplanten! Inmiddels hebben we voor ons project waarbij we zorg en natuur willen combineren ook een experimenteersubsidie gekregen van Leader Oost-Drenthe. We werken samen met het Collectief Natuurinclusief in het kader van zorg en natuur. Op dit moment zijn we pilotlocatie voor Basiskwaliteit Natuur in de provincie Drenthe.

Scroll naar boven